E-Fatura Nedir?
E-Fatura Nedir?
Önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenledikleri faturaları, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan mesajlaşma alt yapısıdır.
Kimler e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır?
421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında;
- 04.12.2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar (bu kapsama giren firmalar GİB sayfasında listelenmiştir) ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına (ciro) sahip olanlar ile,
- 06.06.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler (bu kapsama giren firmalar GİB sayfasında listelenmiştir) ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına (ciro) sahip olanlar,
01.09.2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmak ve 31.12.2013 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
E-Fatura uygulamasının mevcut kullanım şekilleri nelerdir?
1. e-Fatura portalından dosya transferi
- Çok fazla fatura yoğunluğu olmayan (5000’in altında) ya da yeterli IT yapısına sahip olmayan kullanıcıların yararlanabilmesi amacıyla yapılandırılmış modeldir.
- e-Fatura uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden genel kullanımı sağlanırken, GİB’in sunduğu bu portal üzerinden faturalar manuel olarak alınıp gönderilebilmektedir.
2. Entegrasyon çözümü
- Kullanıcılar, belirlenen standartlara uygun entegrasyonu sağladıkları takdirde kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kendilerine ait ya da harici bir sunucu üzerinden e-Fatura uygulamasını kullanabilmektedirler.
- Harici sunucunun da özel entegrasyon izni almış bir firma tarafından sunuluyor olması gerekir.
3. Özel entegrasyon ve saklama hizmeti
- Entegrasyon Modelinde Sunucunun 3. parti firmalarda tutulmasına izin verildi.
- Mükellefler, elektronik fatura gönderme ve alma işlemlerini teknik yeterliliğe sahip, Başkanlıktan özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemi vasıtasıyla da gerçekleştirebilirler. Bu izini almış firmalar GİB sayfasında yayınlanmıştır.
- Mükelleflere ait elektronik faturaların yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması esas olup üçüncü kişiler nezdinde de elektronik saklama yapılabilecektir.
- Başka mükelleflerden elektronik saklama hizmetinin alınması mükelleflerin elektronik faturalarının muhafaza ve ibraz sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
e-Faturanın yararları nelerdir?
- Zamandan tasarruf
- Baskı, postalama ve arşivleme giderlerine son
- İnsan hatalarının önüne geçilir
- İç denetim ve yönetim kalitesini artırır
- Kağıt fatura arşivinde sorgulama ihtiyacı ortadan kalkar
- Mali Mühür ile veri bütünlüğü ve inkâr edilemezlik sağlanır
- Gecikmelere, anlaşmazlıklara ve kullanıcı hatalarına son verilir
- Çevreye saygı
Logo uygulamaları e-fatura sürecine hazır. Logo programları üzerindeki süreç hakkında bilgi almak için destek@seryum.com.tr adresine mesaj atmanız yeterli olacaktır.